Elementenmethode NL/SfB

bim logo standaard nlsfbVanuit de markt is duidelijk de wens naar voren gekomen om Elementenmethode (NL/SfB) beschikbaar te maken.

De classificatiemethode NL/SfB, bedoeld voor het gebruik tijdens het ontwerpen, realiseren en beheren van bouwprojecten, wordt onder andere gebruikt om objecten en lagen te ordenen in CAD-systemen, om informatie van leveranciers van bouwproducten inzichtelijk te maken, om kostengegevens op een overzichtelijke wijze te kunnen groeperen, en in vele andere toepassingen.

De organisatie ‘BIM Loket’ is het centrale aanspreekpunt voor informatie over open BIM-standaarden. Op termijn wordt ook het beheer van deze standaard  hier ondergebracht. Het BIM Loket versterkt de onderlinge aansluiting van (inter)nationale standaarden. Website BIM Loket.

BNA

De Elementenmethode wordt op licentieniveau beheerd door de BNA. De Elementenmethode kent een lange historie, beginnend in 1947 bij de publicatie van het Zweedse SfB-systeem. De SfB Tabel 1 is in 1991 geïntroduceerd in Nederland als de elementenmethode ’91. In de uitgave van de NL/SfB Tabellen in 2005 zijn naast een herziene versie van de elementenmethode ’91 ook de overige SfB tabellen afgedrukt. Ontwikkelingen in bouwkundige technologieën, classificatie-principes en gegevensbeheer hebben in de periode 1947-1996 tot geactualiseerde versies van de Elementenmethode geleid.

NL/SfB Tabellen

De meest bekende tabel van NL/SfB is Tabel 1. De NL/SfB tabel 1 is gebaseerd op functies die onderdelen van gebouwen moeten vervullen, voorbeelden hiervan zijn scheidingen op basis van klimaat, lucht- en lichttoetreding, etc.
In totaal bestaat de NL/SfB uit 5 tabellen:

  • Tabel 0 bevat de coderingen voor de te bouwen omgeving en de te creëren ruimten.
  • Tabel 1 bevat de coderingen voor de functionele onderdelen van de te bouwen voorziening.
  • Tabel 2 bevat de coderingen voor de toe te passen constructiemethoden.
  • Tabel 3 bevat de coderingen voor de toe te passen (bouw)materialen.
  • Tabel 4 bevat de coderingen voor het te organiseren voorbereidings- en bouwproces, de kenmerken en eigenschappen van gebouwen, ruimten en (bouw)materialen en de kenmerken van de activiteiten van (toekomstige) gebruikers.

Officiële lijst
Door de jaren heen zijn veel variaties gekomen op de officiële basislijst van de NL/SfB-codering. Om verwarring in de markt weg te nemen hebben BNA en STABU gemeend een officiële uitgave beschikbaar te stellen. In deze officiële uitgave van BNA en STABU zijn de 5 tabellen van NL/SfB beschikbaar.

Via onderstaande links is de officiële lijst beschikbaar, zowel het boekwerk in pdf als in een excel-bestand met alle coderingen daarin opgenomen.
In de webshop van de BNA is ook een gedrukt exemplaar van het boekwerk te bestellen.

 

Bestanden

• Boek als PDF
• Excel met codelijsten