Nieuws

0908

Model prestatiecontract voor energiebesparing in STABU

Geplaatst door Diana Kervel. Dit bericht heeft geen reacties.

Energiebesparing kan en moet veel makkelijker worden. In navolging van het Nationaal Energieakkoord heeft Fit Our Future daarom een nieuw energieprestatiecontract (EPC) ontwikkeld. Dit EPC is nu opgenomen in de module Contracten binnen STABU Bouwbreed. Bedrijven en instellingen kunnen daarmee eenvoudiger energie en CO2 besparen. Kostenneutraal en gegarandeerd.

Hoe werkt het?

In het EPC geeft de uitvoerende partij aan de opdrachtgever een technische garantie op de verbeterde energieprestatie van objecten. De technische risico’s van de besparingsmaatregelen worden daardoor geminimaliseerd, zodat opdrachtgevers met een maximale zekerheid de investering kunnen terugverdienen uit lagere energiekosten.

Future-1Fit Our Future faciliteert als onafhankelijke EPC-facilitator voor de opdrachtgever de nulmeting, aanbesteding, financiering, labeling en monitoring. Daarbij kan de opdrachtgever zelf zijn vertrouwde (lokale) energie-adviseur, bouw/installatiebedrijf en huisbank kiezen. De gekozen bouwteam-partner dient de besparingsmaatregelen tijdens de aanbesteding uit te werken met de STABU-besteksystematiek.

Het Fit Our Future model-prestatiecontract is nu in STABU Bouwbreed beschikbaar in drie varianten: zonder en met financiering en in verhuur-variant.

Kasstroom-neutrale financiering

Desgewenst kunnen opdrachtgevers de investering in besparingsmaatregelen kasstroom-neutraal laten financieren uit de lagere energiekosten. De meeste banken zijn bekend met dit model EPC van Fit Our Future en zijn in de regel graag bereid tot financiering van goede gestandaardiseerde besparingsprojecten.

Future-2

 

Oplossing voor split incentive probleem

De model-prestatiecontract verhuur-variant biedt een goede oplossing voor het zogenaamde split-incentive probleem waarbij huurder en verhuurder andere beweegredenen hebben om energiebesparingsmaatregelen te treffen. Het EPC maakt heldere en meetbare afspraken mogelijk over de verdeling van investeringskosten en besparingsopbrengsten tussen verhuurder en huurder.

Aanbevelingen

Het nieuwe gestandaardiseerde EPC van Fit Our Future mag zich verheugen op warme aanbevelingen:

ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme

ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme

ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme
“Energiebesparing biedt een enorme potentie in termen van kostenreductie en milieuwinst, maar kent ook vele marktdrempels. Het is mijn overtuiging dat grootschalige energiebesparing alleen tot stand kan komen als al deze drempels beslecht worden. Dat is precies wat Fit Our Future doet.”

 

Jan Kees de Jager

Jan Kees de Jager

Jan Kees de Jager
“Om investeringen in energie-efficiënte en duurzame energie op grote schaal mogelijk te maken is standaardisatie en bundeling nodig. Dat was onze belangrijkste conclusie na de consulatie met alle marktpartijen, die ik als voorzitter van de financieringsparagraaf in het Energieakkoord in 2013 uitgevoerd heb. Ik ben verheugd om te zien dat onze conclusie nu ook een daadkrachtig vervolg krijgt in Fit Our Future.”

Herman Wijffels

Herman Wijffels

Herman Wijffels
“De grote uitdaging voor de 21e eeuw is om met behulp van nieuwe technologie binnen de grenzen te blijven van het draagvermogen van de aarde. Fit Our Future krijgt mijn warme aanbeveling, omdat zij de praktische drempels in tijd, kennis en financiering wegnemen voor energiebesparing en lokale duurzame energieopwekking. Dankzij slimme krachtenbundeling en maximale ontzorging creëert Fit Our Future voor alle betrokken partijen een aantrekkelijke business-case.”

 

Voor wie?

Het EPC van Fit Our Future is bedoeld voor bedrijven of instellingen die:

  • middels een harde prestatiegarantie willen besparen op hun energiekosten;
  • willen helpen de CO²-uitstoot te verlagen voor nu en de toekomst;
  • jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken.

Voor meer informatie over Fit Our Future: www.fitourfuture.nl

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


4 + 5 =

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

< Terug naar de vorige pagina