Nieuws

1304

STABU in transitie

Geplaatst door Kyra Blankenstein. Dit bericht heeft geen reacties.

Drukwerk

STABU: Van Instituut naar Netwerkorganisatie

Het zal niet geheel onopgemerkt gebleven zijn dat er het een en ander aan het veranderen is binnen STABU. Sinds eind vorig jaar zitten we in een transitie. De belangrijkste reden daarvan is dat we de aansluiting op en de samenwerking met de bouwbranche willen verbeteren. Dit houdt in dat STABU van een instituut verandert in een netwerkorganisatie. Co-creatie en een bredere ontsluiting van data zijn hierbij de belangrijkste uitgangspunten.

Neutrale en gecontroleerde data is de basis van alle STABU-producten waar de bouwkolom behoefte aan blijft houden. Het doel voor de komende jaren is te zorgen dat we de systematiek en de data blijven ontwikkelen, onderhouden en aansluiten op de ontwikkelingen in de markt. En wel zo dat deze data door de gehele bouwkolom op de door hem of haar gewenste manier gebruikt kan worden.

CO-CREATIE De STABU2-Systematiek en de database van Bouwbreed worden geïntegreerd. En alle werkmethodieken die we kunnen aansluiten, gaan we ondersteunen. Denk aan NL/SfB, NEN 2699 en NEN 2767. Verder wordt er samenwerking gezocht met andere partijen als het gaat om software en het ontsluiten van data. En om goed aan te blijven sluiten bij de ontwikkelingen in de bouwkolom, zal nog meer samengewerkt worden met andere kennisinstellingen.

BREDERE ONTSLUITING VAN DATA Het is de bedoeling dat STABU-data via meerdere wegen ontsloten kan gaan worden in alle fasen van het bouwproces. Van ontwerp tot bouw en oplevering. Van verificatie en validatie tot gebouwbeheer. De STABU-Systematiek kan op deze manier ook een belangrijke bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en het circulair bouwen. Aansluiting zoeken bij ontwikkelen als Linked data is de intentie.

Meer weten?

Als u meer wilt lezen over deze transitiefase, lees dan in Architectenpunt 6 het interview met de directeur van STABU, Marc Verhage. Maar lees vooral ook wat gebruikers van STABU-data in de andere interviews zeggen over de toekomst van STABU. We doen het tenslotte voor de markt….

Dit bericht is geplaatst in Nieuws.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


6 − 3 =

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

< Terug naar de vorige pagina